diumenge, 28 d’octubre de 2012

El blauet

El blauet (Alcedo atthis)


Aquest ocell, de 16 cm, és fàcil veure’l dalt d’una branca en posició d’observació sobre rius i rierols, canals, llacs i estanys als quals es llença per pescar un peixet o un insecte. És més probable detectar la seva presència pel seu cant mentre resta amagat a la vegetació. El delata el seu color blau turquesa del cap, del dors i de les ales i l’ataronjat del pit. És menut però està proveït d’un potent bec negre, desproporcionat per la mida, que utilitza per excavar llargues galeries (fins a un metre) en talussos sorrencs o argilosos on nia. S’estima que la seva població a Catalunya és d’entre 1000 i 1400 parelles que a l’hivern  augmenta per la presència dels hivernants nord-europeus. 


Llicència de Creative Commons
El blauet (Alcedo atthis) de Ocells del meu país - Catalunya està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 3.0 No adaptada de Creative Commons
Creat a partir d'una obra disponible a https://picasaweb.google.com/110747763211443092513/Ocells02#slideshow/5804449062971714866

dilluns, 22 d’octubre de 2012

La merla

La merla (Turdus merula)


Aquesta espècie, que fa uns 24-25 cm, té els sexes clarament diferents. El mascle és negre amb el bec, ben groc, i té una anella groga al voltant de l’ull. La femella és bruna amb la gorja i el pit de color més pàl·lid. Les merles, són boscanes, i malfiades, tot i que darrerament se les pugui veure en parcs urbans sempre que, sota dels arbres, hi hagi un bon estrat arbustiu, on solen fer-hi el niu. S’alimenten de tot, insectes, cargols, cucs, fruits, llavors... i també se les pot veure remenant residus domèstics. La seva població s’estima entre les 750000 i les 900000 parelles. El seu cant, basat en una sèrie de xiulets aflautats, és un del més bells dels ocells europeus.


Llicència de Creative Commons
La merla (Turdus merula) de Ocells del meu país - Catalunya està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 3.0 No adaptada de Creative Commons
Creat a partir d'una obra disponible a https://plus.google.com/photos/110747763211443092513/albums/5564382882147906449/5564385316367699010?banner=pwa

diumenge, 21 d’octubre de 2012

La puput

La puput (Upupa epops)



La puput és un ocell de mida mitjana, 28 cm, de bec prim, llarg i encorbat que desplega una cresta quan es posa o està excitada. La coloració del cap i del cos és d'un ocre rosat i les ales, el dors i la cua són negres barrades de blanc. Els sexes són similars. Té un vol ondulat i erràtic. Viu  a zones agrícoles com en conreus de secà i terrenys oberts o lleugerament arbrats. Es posa a les capçades dels arbres que utilitza com a lloc de guaita però normalment s’alimenta, arran de terra, de larves i d’insectes que extreu amb el seu llarg bec. És un visitant estival però cada vegada hi ha més individus residents, que hivernen ací. La seva presència s’estima d’entre 60000 i 95000 parelles reproductores i el seu cant és un pu-pu-pú repetitiu del qual n’ha derivat el nom.

Llicència de Creative Commons
La puput (Upupa epops) d' Ocells del meu país - Catalunya està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 3.0 No adaptada de Creative CommonsCreat a partir d'una obra disponible a https://picasaweb.google.com/110747763211443092513/Ocells02?authkey=Gv1sRgCI-x48f25Z6y8gE#slideshow/5801793310125652306