dimarts, 20 de gener de 2015

L'Ànec xiulador

Ànec xiulador (Anas penelope)


Ànec d’uns 45 cm, de bec gris-blavós amb la punta negra. El mascle té el front groc, el cap castany, el pit castany clar rosat, els costats grisencs, el ventre blanc i la cua negra. La femella com amb tant d’altres ànecs és de plomatge brunenc.
Viu tant en aigües lliures, tant dolces com salabroses o marines, i en prats inundats, i s’alimenta de plantes.
Cria al nord d’Europa. És migrant, hiverna al nostre país, de l’octubre al març, i el podem observar a les zones humides. El seu nombre és variable amb una població màxima al voltant dels 4000 exemplars.
El mascle emet en vol un xiulet agut.

Llicència de Creative Commons
Els permisos addicionals als d'aquesta llicència es poden trobar a www.xeno-canto.org/202752.

Veu: Meijer, XC202752. Accesible a www.xeno-canto.org/202752

dissabte, 17 de gener de 2015

El Flamenc

Flamenc (Phoenicopterus roseus)


El flamenc, també anomenat àlic roig, és un ocell de gran alçada, de 125 a 150 cm, i també d’una gran envergadura alar, de 140 a 165 cm, que es caracteritza pel seu plomatge rosat, en els adults,  que en els joves i immadurs és marronós, grisenc o blanc brut. Les ales són d’un rosat més intens que pot arribar a ser vermell, i amb les plomes primàries i secundàries de color negre. També són característics el seu bec rosat gros i doblegat, i negre a la punta,  el seu llarg coll i les seves llargues potes de color rosa, grisenques en els joves. Quan vola ho fa amb el coll i les potes totalment esteses.
La població a Catalunya s’estima de prop dels 5000 individus que a l’hivern poden arribar als 10000. S’alimenta d’algues, de petits invertebrats i de plàncton que aixeca amb el bec dels fons sorrencs.
La seva veu és un claqueig sonor que recorda el grall d’una oca.

Llicència de Creative Commons
El flamenc (Phoenicopterus roseus) de Ocells del meu país - Catalunya està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Creat a partir d'una obra disponible a 
https://plus.google.com/u/0/photos?pid=6068212952435966194&oid=110747763211443092513&authkey=CImuismbo72FyAE
Els permisos addicionals als d'aquesta llicència es poden trobar a http://www.xeno-canto.org/97896.


Veu: Jordi Calvet, XC97896. Accesible a www.xeno-canto.org/97896

dimarts, 13 de gener de 2015

El xarxet comú

El xarxet comú (Anas crecca)


És el més petit dels ànecs europeus (35 cm). El mascle adult té el cap castany amb una franja verda, que envolta els ulls i s’allarga fins el clatell, limitada per una franja estreta de color groc. El plomatge és grisenc amb una lleugera banda lateral blanca i amb taca groguenca a cada costat de la cua. La femella és d’un bru clapejat. Mascle i femella comparteixen una taca alar verda.
Viu als aiguamolls, pantans i estanyols i en les aigües tranquil·les dels rius. És hivernant tot i que algun exemplar el podem veure a l’estiu. La seva població s’estima al voltant dels 30 000 exemplars. S’alimenta de plantes aquàtiques, de llavors i d’alguns insectes, cucs i mol·luscs.

La veu de la femella fa és un cucleig alt i rogallós i la del mascle un breu cric.

Llicència de Creative Commons
El xarxet comú (Anas crecca) de d'Ocells del meu país - Catalunya està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial 4.0 Internacional de Creative Commons
Veu: Julien Rochefort, XC147726. Accesible a www.xeno-canto.org/147726