dimarts, 8 de febrer de 2022

Cotxa fumada

Cotxa fumada (Phoenicurus ochruros)


Mascle

Femella

És un ocell menut (14 cm). El mascle té el pit i la cara de color negre-grisós, i la resta del cos fosc, amb una taca blanca a les ales, mentre que les femelles i els joves són grisencs. Té com a característica principal el moviment nerviós de la seva cua vermellosa. El bec i les potes són negres. Canta de manera molt sonora i audible, amb xiulets curts i penetrants i notes repetides. A l’estiu es desplaça als ambients muntanyencs, penya-segats i llocs rocallosos però a la tardor torna a la terra baixa i es pot veure a camp obert i matollars. S’ha adaptat a l'entorn urbà la qual cosa li ha permès ampliar el seu territori. La població augmenta també a l’hivern amb individus del centre i nord d’Europa. L'ocell es veu sovint en llocs enlairats com estaques, filats, branques d’arbre des d'on localitza les possibles preses. És principalment insectívor però també menja aranyes, centpeus, petits mol·luscs, cucs de terra, etc. i quan escassegen petits fruits i baies. Les llavors són marginals en la seva dieta.

https://freesound.org/s/618006/ is a mp3 version of https://freesound.org/people/reinsamba/sounds/56302/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada